en el

Θέλεις να νοικιάσεις σπίτι; - Ποια είναι τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις


Η ενοικίαση σπιτιού δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη υπόθεση και κρύβει πολλές παγίδες, που καλό θα ήταν να αποφύγετε.

Εάν ψάχνετε να βρείτε έναν χώρο για να νοικιάσετε για πρώτη φορά, είναι βέβαιο πως δεν θα δώσετε σημασία στις λεπτομέρειες, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα σας σώσουν από μια λάθος επιλογή, που μπορεί να πληρώσετε ακριβά!

Πάμε λοιπόν να δούμε τα πιο συχνά λάθη που μπορεί να κάνετε στην αναζήτηση σπιτιού για ενοικίαση. Αφού θα έχετε διαβάσει αυτό το άρθρο, θα είστε πιο… υποψιασμένοι και θα κάνετε μια επιλογή που δεν θα μετανιώσετε.    

Κλείνετε έχοντας δει μόνο φωτογραφίες

Προφανώς και η αναζήτηση μέσω ίντερνετ είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε να ψάχνετε το νέο σας σπίτι, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσετε μια συμφωνία εάν δεν δείτε από κοντά το ακίνητο που θα νοικιάσετε.

Οι φωτογραφίες μπορεί να σας παραπλανήσουν, αφού κάποια δωμάτια μπορεί να φαίνονται μεγαλύτερα -και πολλές φορές πιο όμορφα- από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Φροντίστε λοιπόν να επισκεφθείτε το διαμέρισμα που σας αρέσει και να τσεκάρετε τα πάντα, προτού να πείτε το μεγάλο «ναι».

Λέτε «ναι» σε ενοίκιο που δεν αντέχει η τσέπη σας

Είναι δεδομένο ότι προτού «κλείσετε» ένα διαμέρισμα, θα πρέπει να έχετε μελετήσει διεξοδικά το εάν θα μπορείτε να ανταπεξέλθετε στο ύψος του ενοικίου, καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης!

Το ενοίκιο είναι ένα πάγιο έξοδο και δεν θα είναι το μόνο στη συνέχεια. Οπότε, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι δε θα δυσκολεύεστε να βγάλετε το μήνα. Νοικιάστε ένα διαμέρισμα που μπορεί να «σηκώσει» ο προϋπολογισμός σας.

Αρκείστε στην προφορική συμφωνία

Μεγάλο λάθος! Όσο κι εάν εμπιστεύεστε τον ιδιοκτήτη, θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι τα γραπτά μένουν και να αποφύγετε να προχωρήσετε σε μια προφορική συμφωνία, που δεν θα σας αφήσει καμία δικλείδα ασφαλείας.

Ένα προφορικό συμβόλαιο είναι δύσκολο τόσο να αποδειχθεί, όσο και να εφαρμοστεί. Αντίθετα, το γραπτό σας διασφαλίζει ότι σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, θα βρείτε το δίκιο σας.

«Ξεχνάτε» να τραβήξετε φωτογραφίες

Όταν μπαίνετε για πρώτη φορά μέσα σε ένα διαμέρισμα που επιθυμείτε να νοικιάσετε, φροντίστε να έχετε το κινητό σας «ετοιμοπόλεμο», προκειμένου να τραβήξετε φωτογραφίες.

Η λήψη φωτογραφιών του χώρου είναι ο καλύτερος τρόπος για να τεκμηριώσετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σπίτι. Αυτό θα σας διασφαλίσει σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα με τον ιδιοκτήτη στο μέλλον και φυσικά, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για να πάρετε πίσω την εγγύηση μετά από την ολοκλήρωση του συμβολαίου.

Βάζετε σε δεύτερη μοίρα τη γειτονιά

Δεν είναι μόνο το σπίτι που θα νοικιάσετε αλλά και η περιοχή που θα μείνετε. Πριν αποφασίσετε να πείτε το μεγάλο «ναι», θα πρέπει να ελέγξετε τη γειτονιά, τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας, όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Καλό θα ήταν επίσης να πάρετε κάποιες πληροφορίες από τους νέους σας γείτονες, οι οποίοι μπορούν να σας δώσουν μια πλήρη εικόνα για τα προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίζει η περιοχή. 

Δε δίνετε την απαραίτητη σημασία στο μισθωτήριο

Η ανάγνωση του μισθωτηρίου είναι κάτι παραπάνω από υποχρεωτική. Είναι πολύ πιθανό να κρύβει δεσμεύσεις που μπορεί να σας φέρουν σε δύσκολη θέση μελλοντικά.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευθείτε έναν δικηγόρο ή έστω έναν φίλο ή συγγενή που έχει παραπάνω γνώσεις και εμπειρία στην ενοικίαση σπιτιών.

Προτεινόμενα Ακίνητα

Παρέχοντας τις πιο επαγγελματικές υπηρεσίες