en el

Διαμέρισμα vs Μονοκατοικία: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;


Μονοκατοικία ή διαμέρισμα; Εάν έχετε αναζητήσει σπίτι για αγορά ή ενοικίαση, τότε είναι βέβαιο πως έχετε αναρωτηθεί ποια είναι η καλύτερη επιλογή. Η αλήθεια είναι πως οι απόψεις διίστανται.

Σε αυτό το άρθρο θα αναλυθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μονοκατοικίας και του διαμερίσματος, ώστε να γνωρίζετε ποια είναι η καλύτερη επιλογή, με βάση τις δικές σας ανάγκες.

Τα πλεονεκτήματα της μονοκατοικίας

Μεγαλύτεροι χώροι

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της μονοκατοικίας είναι ότι -τις περισσότερες φορές- έχει μεγαλύτερους και περισσότερους χώρους, σε σχέση με ένα διαμέρισμα. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με την παλαιότητα της αρχικής κατασκευής, καθώς τις προηγούμενες δεκαετίες η πλειοψηφία των σπιτιών είχε ευρύχωρα δωμάτια και αρκετά μεγάλους εξωτερικούς χώρους (αυλή, κήπος). Και η αλήθεια είναι πως η αυλή και γενικότερα ο εξωτερικός αξιοποιήσιμος χώρος δίνει αξία σε κάθε μονοκατοικία.

Αυτονομία και ησυχία

Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μιας μονοκατοικίας είναι η αυτονομία, καθώς επίσης και η ησυχία που προσφέρει. Δεν υπάρχουν κανονισμοί όπως σε μια πολυκατοικία, κοινόχρηστα ή οποιοσδήποτε αποτρεπτικός και δεσμευτικός οικιστικός παράγοντας ως προς τους κατοίκους ή ιδιοκτήτες.

Ανακαίνιση

Οι περισσότερες μονοκατοικίες είναι αρκετά παλιές και είναι αναγκαίο να ανακαινιστούν μερικώς ή ολικώς. Μπορεί αυτή η διαδικασία να είναι χρονοβόρα και δύσκολη, ωστόσο έχει και όφελος για τον ιδιοκτήτη. Κι αυτό διότι, από τη στιγμή που θα γίνει ανακαίνιση, θα γνωρίζει αναλυτικά τις οικοδομικές παρεμβάσεις, τα υλικά, καθώς επίσης και τα συνεργεία που έχουν δουλέψει και το πόσο ποιοτική δουλειά έχουν κάνει. Ένα ακόμη θετικό με τις ανακαινίσεις σε μια μονοκατοικία είναι πως ο ιδιοκτήτης μπορεί να παρέμβει ελεύθερα, χωρίς τους φραγμούς που θα υπήρχαν στην περίπτωση ενός διαμερίσματος σε μια πολυκατοικία.

Τα μειονεκτήματα της μονοκατοικίας

Κόστος και χρόνος ανακαίνισης

Η πλειοψηφία των μονοκατοικιών είναι παλιά οικήματα. Αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή θα χρειαστούν ανακαίνιση. Μπορεί, όπως αναφέρεται παραπάνω, οι ανακαινίσεις να έχουν και θετικά στοιχεία, ωστόσο είναι πάντα και ένας αποτρεπτικός παράγοντας για κάποιον που θέλει να μπει μέσα σε ένα καινούργιο σπίτι. Την ίδια στιγμή, εάν ο νέος ιδιοκτήτης δεν έχει οικοδομικές γνώσεις, μπορεί να σπαταλήσει πολλά χρήματα, χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εγκληματικότητα

Τα ισόγεια διαμερίσματα και οι μονοκατοικίες θα είναι πάντοτε η… πρώτη προτεραιότητα των διαρρηκτών. Για τον λόγο αυτό, οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοί τους επενδύουν πολλά χρήματα σε συστήματα ασφαλείας που θα «θωρακίσουν» το σπίτι τους από εγκληματίες. Είναι δεδομένο πως οι μονοκατοικίες θα είναι πάντοτε πιο «ευάλωτες» στους υποψήφιους εισβολείς.

Υγρασίες

Ένα από τα πιο μεγάλα αγκάθια σε μία μονοκατοικία είναι η υγρασία. Τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί προς το καλύτερο οι δομικές μονωτικές επιλογές, ωστόσο και πάλι λόγω της άμεσης επαφής με τη γη, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος υγρασίας. Είναι ζωτικής σημασίας μια μονοκατοικία να έχει θερμομόνωση και υγρομόνωση, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί στο μέγιστο η κάθε μορφής υγρασία, καθώς επίσης και να έχει κατάλληλη θερμοκρασία το οίκημα.

Τα πλεονεκτήματα του διαμερίσματος

Άμεση μετεγκατάσταση

Το κύριο πλεονέκτημα με την αγορά ή την ενοικίαση διαμερίσματος είναι η άμεση μετεγκατάσταση σε αυτό. Από τη στιγμή που ολοκληρωθεί το συμβόλαιο στον συμβολαιογράφο και γίνει μεταγραφή στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη, η μετεγκατάσταση στο διαμέρισμα μπορεί να είναι άμεση. Εάν λοιπόν κάποιος βιάζεται να μπει στο νέο του σπίτι, τότε το διαμέρισμα είναι η καλύτερη επιλογή.  

Θέση στάθμευσης και αποθήκη

Οι περισσότερες νέες πολυκατοικίες διαθέτουν θέση στάθμευσης για κάθε διαμέρισμα αλλά και αποθήκη. Εκτός από την πρακτική αξία που έχει το πάρκινγκ και ο αποθηκευτικός χώρος σε ένα σπίτι, ένα διαμέρισμα με αυτά τα χαρακτηριστικά έχει και μεγαλύτερη μεταπωλητική αξία, για όποιον αποφασίσει να το αγοράσει.

Μεγαλύτερη ασφάλεια

Η αγορά ή η ενοικίαση ενός διαμερίσματος από τον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας και πάνω, είναι η πιο ασφαλής επιλογή. Κι αυτό γιατί όσο πιο ψηλά σε όροφο βρίσκεται το διαμέρισμα, τόσο πιο δύσκολη επιλογή αποτελεί για τους επίδοξους διαρρήκτες, που όπως προαναφέρθηκε, «χτυπούν» κυρίως σε μονοκατοικίες και στα ισόγεια πολυκατοικιών.

Τα μειονεκτήματα του διαμερίσματος

Έλλειψη ανεξαρτησίας

Οι κανονισμοί μιας πολυκατοικίας «δένουν τα χέρια» του ιδιοκτήτη, καθώς έχουν πολλούς περιορισμούς. Δεν υπάρχει ελευθερία σε αισθητικές εξωτερικές παρεμβάσεις, υπάρχουν απαγορεύσεις βάσει του κανονισμού των πολυκατοικιών, ενώ προκύπτουν έξοδα για τους κοινόχρηστους αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο.

Κοινόχρηστα

Τα κοινόχρηστα είναι ένα ακόμη μειονέκτημα σε ένα διαμέρισμα. Κάθε πολυκατοικία έχει έξοδα τα οποία πρέπει να πληρωθούν από τους ιδιοκτήτες ή τους ενοικιαστές των διαμερισμάτων. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι μονοκατοικίες δεν έχουν κοινόχρηστα ή δεσμευτικούς παράγοντες.

«Κακοί» γείτονες

Συχνό φαινόμενο σε πολυκατοικίες με πολλά διαμερίσματα είναι η κακή γειτονία. Όσο πιο πολλά διαμερίσματα υπάρχουν, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος δύστροπος-«κακός» γείτονας στην πολυκατοικία και να δημιουργεί προβλήματα. Από την άλλη, στις μονοκατοικίες, λόγω της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας που υπάρχει, δεν τίθενται τέτοιου είδους προβληματισμοί.

Προτεινόμενα Ακίνητα

ΚΥΨΕΛΗ

€ 275,000

ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ

€ 200,000

ΓΛΥΦΑΔΑ

€ 770,000

ΜΕΛΙΣΣΙΑ

€ 410,000

Παρέχοντας τις πιο επαγγελματικές υπηρεσίες