en el

Θέλετε να αγοράσετε σπίτι; -Αυτές είναι οι παγίδες που πρέπει να αποφύγετε

Θέλετε να αγοράσετε σπίτι; -Αυτές είναι οι παγίδες που πρέπει να αποφύγετε

Η αγορά ακινήτου είναι μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, που χρειάζεται υπομονή και γερό στομάχι. Την ίδια στιγμή, κρύβει πολλές παγίδες, τις οποίες θα πρέπει να αποφύγετε, καθώς κάθε λάθος μπορεί να σας κοστίσει ακριβά. 

Παρακάτω ακολουθούν μερικές από αυτές τις παγίδες που θα βρείτε στον δρόμο σας για την αγορά ενός σπιτιού.

Πολεοδομικός έλεγχος

Εκτός του νομικού ελέγχου, εξίσου σημαντικός είναι και ο έλεγχος (πολεοδομικός, στατικός, κ.λπ.) από μηχανικό, κάτι που πολλοί αγοραστές αμελούν. Πολλά ακίνητα αποτελούνται από χώρους που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια αλλά και αυθαίρετους χώρους. Οι χώροι αυτοί είτε έχουν τακτοποιηθεί, είτε τακτοποιούνται από τον πωλητή πριν το οριστικό συμβόλαιο. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αναθέσετε σε μηχανικό τον έλεγχο των εγγράφων νομιμοποίησης ή τη διακριτική επίβλεψη της διαδικασίας νομιμοποίησης σε συνεργασία με το μηχανικό του πωλητή.

Διαπραγμάτευση

Οι διαπραγματεύσεις είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στην αγορά ακινήτου. Πολλοί αγοραστές υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους να διαπραγματεύονται και υποπίπτουν σε λάθη. Στις αγοραπωλησίες ακινήτων, στόχος είναι κατά κύριο λόγο η κατάληξη σε μια δίκαιη και για τα δύο μέρη τιμή πώλησης.

  • Μην έχετε ως δεδομένο ότι όλες οι τιμές είναι συζητήσιμες.
  • Μη βιάζεστε να δώσετε την τελική σας προσφορά.
  • Αποφύγετε να κάνετε μια πολύ χαμηλή προσφορά, γιατί μπορεί να εκληφθεί ως «προσβλητική» και να σημάνει το τέλος των συζητήσεων.
  • Κάνετε την προσφορά σας γραπτώς και όχι από το τηλέφωνο.

 

Μην ξεχνάτε πως το αντικείμενο μιας διαπραγμάτευσης δεν είναι μόνο η τιμή πώλησης ακινήτου. Μπορεί να είναι ο χρόνος παράδοσης του ακινήτου, ο ηλεκτρικός εξοπλισμός, η επίπλωση, ο τρόπος πληρωμής κ.α. Να είστε έτοιμοι να υποχωρήσετε σε ορισμένα από εκείνα που μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλη αξία για εσάς, για να κερδίσετε σε κάποια άλλα.

Προκαταβολή

Μην κλείσετε μια συμφωνία χωρίς προκαταβολή, καθώς πιθανότατα ο πωλητής θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται και με άλλους υποψήφιους αγοραστές. Και επειδή η προκαταβολή με απλό ιδιωτικό συμφωνητικό δεν δεσμεύει απόλυτα τα δύο μέρη, αν είναι δυνατόν, προτιμήστε τη λύση του συμβολαιογράφου.

Οικονομικές δυνατότητες

Πολλοί αγοραστές σπαταλούν χρόνο σε ακίνητα που είναι εκτός των δυνατοτήτων τους. Ενημερωθείτε για τα έξοδα αγοράς ακινήτου από τον μεσίτη σας, έτσι ώστε να υπολογίσετε το καθαρό ποσό που διαθέτετε για την αγορά. Παράλληλα, επισκεφθείτε κάποιον έμπειρο τραπεζικό σύμβουλο, για να διαπιστώσετε το ύψος του δανείου που το οικονομικό σας προφίλ σας επιτρέπει να αιτηθείτε.

Ένστικτο

Το ακίνητο που θέλετε δεν θα σας περιμένει για πάντα. Όταν βρείτε ένα σπίτι που σας αρέσει, δώστε την προσφορά σας. Σε λίγες μέρες, ίσως να είναι πια αργά. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο αγοραστές να επιστρέφουν σε ένα από τα πρώτα ακίνητα που είδαν, για να διαπιστώσουν μετά λύπη τους ότι δεν είναι πια διαθέσιμο. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας.

Γειτονιά

Ακόμα και αν το ακίνητο που έχετε επιλέξει μοιάζει ιδανικό, ένας κακός γείτονας μπορεί να σας κάνει να μετανιώσετε για την επιλογή σας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αγοραστές υποχρεώθηκαν να πουλήσουν άμεσα το ακίνητο που μόλις αγόρασαν, εξαιτίας προβλημάτων με κάποιο ένοικο της πολυκατοικίας. Γνωριστείτε με τους περίοικους και συγκεντρώστε πληροφορίες για αυτούς, προτού να πάρετε την απόφαση να αγοράσετε ένα σπίτι. 

Προτεινόμενα Ακίνητα

ΚΥΨΕΛΗ

€ 275,000

ΝΑΞΟΣ

€ 780,000

ΖΩΓΡΑΦΟΥ

€ 450,000

ΚΟΛΩΝΑΚΙ

€ 690,000

Παρέχοντας τις πιο επαγγελματικές υπηρεσίες