en el

Αγορά 2ης κατοικίας: Διαμέρισμα στην πόλη ή μονοκατοικία στην εξοχή;

Έχετε αποφασίσει πως ήρθε η στιγμή να αγοράσετε μια δεύτερη κατοικία; Τότε, θα πρέπει να σκεφτείτε καλά τι σας συμφέρει περισσότερο: η αγορά ενός διαμερίσματος στην πόλη ή μιας μονοκατοικίας στην εξοχή;

Ένα επιπλέον ακίνητο μπορεί να χρησιμεύσει ως μόνιμη ή εξοχική κατοικία, μπορεί όμως να αποτελέσει και μια πολύ καλή πηγή εισοδήματος, εάν νοικιαστεί σε τρίτους.

Η αγορά μιας 2ης κατοικίας μπορεί να είναι μια δελεαστική συνθήκη. Ένα ακόμα ακίνητο μπορεί να χρησιμεύσει ως μόνιμη ή εξοχική κατοικία, ενώ παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει επιπλέον πηγή εισοδήματος π.χ. μέσω μίσθωσης σε τρίτους.

Ωστόσο, η αγορά μιας δεύτερης κατοικίας κρύβει ένα υψηλό κόστος αλλά και αρκετές προκλήσεις. Καλό λοιπόν θα είναι, προτού προχωρήσετε σε αυτή την κίνηση, να έχετε βεβαιωθεί ότι μπορείτε να «σηκώσετε» τα έξοδα αλλά και να έχετε κατασταλάξει σχετικά με τον σκοπό που θα εξυπηρετήσει ένα δεύτερο ακίνητο.

Διαμέρισμα στην πόλη

Η αγορά ενός διαμερίσματος στην πόλη έχει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς και ορισμένα μειονεκτήματα. Αν σκέφτεστε ως δεύτερη κατοικία να αγοράσετε ένα διαμέρισμα, καλό θα ήταν να εξετάσετε τα παρακάτω.

Πλεονεκτήματα

·         Συνήθως φθηνότερο από μια μονοκατοικία: Η αγορά ενός διαμερίσματος είναι συνήθως φθηνότερη από την αγορά μιας μονοκατοικίας, κυρίως λόγω τετραγωνικών, παλαιότητας κ.λπ.

·         Λιγότερες υποχρεώσεις συντήρησης: Ένα άλλο πλεονέκτημα της αγοράς ενός διαμερίσματος είναι ότι θα έχετε λιγότερες ευθύνες άρα και έξοδα συντήρησης. Όταν αγοράζετε ένα σπίτι, θα πρέπει να φροντίζετε τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό του. Συνεπώς, ένα σπίτι με κήπο, αυλή, κ.λπ. μπορεί να αποβεί πιο δαπανηρό από ένα διαμέρισμα στην πόλη.

·         Value-for-money επένδυση: Η αγορά ενός διαμερίσματος στην πόλη, σας δίνει τη δυνατότητα να το αξιοποιήσετε όπως επιθυμείτε στο μέλλον. Ακόμα και αν δεν επιλέξετε να περάσετε ολόκληρη τη ζωή σας σε αυτό, μπορείτε να το νοικιάσετε και να έχετε έσοδα.

Μειονεκτήματα

·         Δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για οικογένειες και κατοικίδια ζώα: Συνήθως, τα περισσότερα διαμερίσματα στην πόλη είναι μικρότερα σε μέγεθος σε σχέση με μια μονοκατοικία στην εξοχή. Συνεπώς, μπορεί να μην είναι η ιδανική λύση εάν έχετε παιδιά ή κατοικίδια.

·         Λιγότερη ιδιωτικότητα, περισσότερη φασαρία: Το να ζει κανείς σε μια πολυκατοικία έρχεται μαζί με λιγότερη ιδιωτικότητα και περισσότερη φασαρία. Συνεπώς, αν επιθυμείτε η δεύτερη κατοικία σας να συνδυάζεται με ηρεμία και χαλάρωση, η αγορά διαμερίσματος στην πόλη, δεν αποτελεί την ιδανική επιλογή.

·         Δεν είναι πάντα μια καλή επένδυση: Είναι πολλές οι περιπτώσεις αγορών ενός μικρότερου ή παλαιότερου σπιτιού, το οποίο ωστόσο κοστίζει ακριβά, ειδικά αυτή την περίοδο. Έτσι, μακροπρόθεσμα μπορεί να μην γίνει απόσβεση αυτής της αγοράς.

Ακίνητο στην εξοχή

Η αγορά μιας κατοικίας στην εξοχή έρχεται με μια σειρά πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων που πρέπει να γνωρίζετε.

Πλεονεκτήματα

·         Λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση: Στην εξοχή δεν υπάρχει τόσο μεγάλη συμφόρηση από τα αυτοκίνητα. Επομένως τόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση όσο και η ηχορύπανση είναι πιο περιορισμένη.

·         Χαμηλότερα επίπεδα εγκληματικότητας: Οι περιοχές στην εξοχή δεν έχουν τόση εγκληματικότητα όσο μια πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή. Αυτό καθιστά επίσης φθηνότερη την ασφάλιση της περιουσίας σας.

·         Περισσότερη ιδιωτικότητα: Το να μην έχετε γείτονες που ζουν από πάνω ή ακριβώς δίπλα σας είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα εάν επιθυμείτε λίγη ιδιωτικότητα.

Μειονεκτήματα

·         Μεγαλύτερη απόσταση από σχολεία, υπηρεσίες, μαγαζιά: Συνήθως, η εξοχή είναι πιο αραιοκατοικημένη, επομένως αν την επιλέξετε ως μόνιμο τόπο κατοικίας, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αποστάσεις από βασικές ανάγκες τις καθημερινότητας, όπως σχολεία, καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.

·         Πιο περιορισμένες ευκαιρίες για διασκέδαση αλλά και αποκατάσταση: Μπορεί η ζωή στην εξοχή να φαντάζει ιδανική, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάτε πως δεν υπάρχουν οι ίδιες δυνατότητες για ψυχαγωγία, διασκέδαση, επαγγελματική αποκατάσταση, σπουδές κ.λπ.

Προτεινόμενα Ακίνητα

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

€ 790,000

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

€ 285,000

ΦΙΛΟΘΕΗ

€ 365,000

ΚΥΨΕΛΗ

€ 275,000

Παρέχοντας τις πιο επαγγελματικές υπηρεσίες