en el

Συμβουλές για την ενοικίαση κατοικίας – Τι πρέπει να προσέξετε

Εάν ψάχνετε ένα σπίτι για ενοικίαση, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η συγκεκριμένη διαδικασία κρύβει πολλές παγίδες που θα πρέπει να αποφύγετε.

Ξεκινώντας από τους ενοικιαστές, υπάρχουν έξι βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουν για να αποφύγουν μελλοντικές στενοχώριες.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι ενοικιαστές

      Αν ψάχνετε νέο σπίτι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου ή στο τέλος Αυγούστου σε περιοχές φοιτητικού ενδιαφέροντος, τότε οι τιμές θα είναι «τσιμπημένες». Αν νοικιάσετε σε υψηλή τιμή, το ενοίκιο θα μείνει σταθερό και θα πρέπει να το πληρώνετε κάθε μήνα. Αυτή την απόφαση είναι πολύ πιθανό στη συνέχεια να την μετανιώσετε.

      Όταν αναζητείτε σπίτι… την τελευταία στιγμή, το αποτέλεσμα είναι συνήθως ένα «καπέλο» στην τιμή. Η εύρεση κατοικίας χρειάζεται χρόνο. Εάν πιέζεστε χρονικά, τότε είναι σίγουρο ότι θα επιλέξετε ένα πιο ακριβό σπίτι, που θα «ματώσει» την τσέπη σας.

      Δείτε το σπίτι από κοντά! Μπορεί να ζούμε σε μια εποχή όπου οι περισσότεροι κάνουν αναζητήσεις μέσω διαδικτύου, όμως άλλο η αγγελία, άλλο το τηλέφωνο με τον ιδιοκτήτη και άλλο να δείτε το σπίτι με τα ίδια σας τα μάτια. Πολλές φορές οι φωτογραφίες μπορεί να είναι παραπλανητικές και να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

      «Αντέχει» ο οικονομικός σας προϋπολογισμός το ενοίκιο; Όλοι θέλουν ένα λίγο μεγαλύτερο σπίτι, σε μια καλύτερη περιοχή, αλλά το πιο σημαντικό είναι να μπορείτε να ανταποκριθείτε στο μηνιαίο βάρος του ενοικίου.

      Αφιερώστε χρόνο για να διαβάσετε τους όρους στο μισθωτήριο πριν το υπογράψετε. Εάν δεν καταλαβαίνετε αυτούς τους όρους, τότε συμβουλευτείτε έναν δικηγόρο.

      Αποφύγετε τις προφορικές συμφωνίες. Προκειμένου να αποφύγετε τις παρεξηγήσεις, όλα όσα συμφωνούνται θα πρέπει να είναι γραπτά. Τυχόν αλλαγές, διορθώσεις ή παραλείψεις στο αρχικό συμβόλαιο επίσης θα πρέπει να γίνονται γραπτώς.

 

Αναλυτικός οδηγός από την ΠΟΜΙΔΑ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) παρουσιάζει έναν οδηγό σχετικά με την ενοικίαση ακινήτου, προκειμένου να αποφύγετε τις κακοτοπιές.

      Συμφωνήστε το ποσό του ενοικίου, ενημερωθείτε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασμούς και όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις, καθώς και για τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

      Στα πιο πρακτικά, πριν μισθώσετε μία κατοικία ρυθμίστε όλα τα οικονομικά ζητήματα. Δεν αφήνουμε τίποτα για αργότερα, καθώς μπορεί να πέσουμε σε παγίδα.

      Απαραίτητο είναι να συμφωνήσετε και για την αύξηση του μισθώματος. Συνήθως ορίζεται ως ετήσια προσαύξηση το ποσοστό του τιμαρίθμου προσαυξημένο κατά 1-2%. Η διάρκεια μίσθωσης κύριας κατοικίας είναι τρία χρόνια από την έναρξή της, ανεξάρτητα αν στο μισθωτήριο έχει συμφωνηθεί μικρότερο διάστημα. Μετά τη λήξη της τριετίας, η μίσθωση συνεχίζεται συνήθως με σιωπηρή συμφωνία ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, ως αορίστου χρόνου, ή υπογράφεται ένα καινούργιο συμφωνητικό.

Προτεινόμενα Ακίνητα

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

€ 570,000

ΦΙΛΟΘΕΗ

€ 365,000

ΚΥΨΕΛΗ

€ 275,000

ΚΥΨΕΛΗ

€ 275,000

Παρέχοντας τις πιο επαγγελματικές υπηρεσίες