en el

Τάσεις και τιμές στην αγορά ακινήτων της Αθήνας

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα σταθερή ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης για αγορά κατοικίας. Το 2020, με την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού, ξεκίνησε μια νέα εποχή. Η τηλεεργασία και τα υβριδικά μοντέλα εργασίας επικρατούν ολοένα και περισσότερο, γεγονός που φέρει σαν αποτέλεσμα και την αναθεώρηση των κριτήριων επιλογής τύπου κατοικίας. 

Από αυτήν την τάση ιδιαίτερα ευνοημένα φαίνεται να είναι τα Βόρεια Προάστια των Αθηνών, όπου παρατηρείται αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, μέσω της κατασκευής νέων κτηρίων και της ανακαίνισης και ανακατασκευής παλαιότερων. Αυξημένες παρουσιάζονται επίσης και οι πωλήσεις κατοικιών στην Κηφισιά, τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, το Ηράκλειο και η Αγία Παρασκευή, γεγονός που αποδεικνύεται κι από τη σταδιακή άνοδο των τιμών. 

Παρατηρείται επίσης αύξηση στον αριθμό των Ελλήνων υποψηφίων αγοραστών, καθώς η μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα Βόρεια Προάστια, αφορά κατά κύριο λόγω την απόκτηση κύριας κατοικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έντονο ενδιαφέρον των αγοραστών για τα προάστια αυτά οφείλεται και στο γεγονός ότι κατά την πανδημία, οι τιμές ακινήτων σε αυτές τις περιοχές παρέμειναν σταθερές σε σχέση με τις υπόλοιπες. Μάλιστα, λόγω της πανδημίας πολλοί αγοραστές στράφηκαν σε πιο ευρύχωρα ακίνητα και σε περιοχές με λιγότερο συνωστισμό και περισσότερο πράσινο. 

Παρόλα αυτά η αύξηση της ζήτησης οδήγησε σε άνοδο της τάξης του 8% στην τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο. Συγκεκριμένα, στο σύνολο των Βορείων Προαστίων, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο έφτασε τα 2.500€, ενώ πέρσι βρισκόταν στα 2.316€ ανά τ.μ. Κατά μέσο όρο για τις πωλήσεις κατοικιών στην Κηφισιά επενδύονται από 200.00€ ως και 700.000€, καθιστώντας την μια από τις ακριβότερες περιοχές. Πιο οικονομικές εμφανίζονται οι τιμές πώλησης στο Γαλάτσι, από 100.000€ έως 220.000€ και στο Ηράκλειο, από 100.000€ ως 225.00€.

Η αύξηση στις τιμές πώλησης δεν περιορίζεται μόνο στα βόρεια του νομού, αλλά επεκτείνεται σε όλα τα προάστια μακριά από το κέντρο της Αθήνας, επιβεβαιώνοντας ξανά την τάση για αποκέντρωση. Την ανοδική τους πορεία, τόσο στη ζήτηση όσο και στις τιμές πώλησης, συνεχίζουν τα Νότια Προάστια, όπου αποτελούν κυρίως πόλο έλξης ξένων αγοραστών. Κι εδώ υπάρχει ήδη έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα, λόγω σειράς επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή, όπως η υλοποίηση της Αθηναϊκής Ριβιέρας και η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Τα νεόδμητα κτίρια εμφανίζονται κι εδώ αυξημένα. Στη Γλυφάδα το ένα από τα τρία ακίνητα που πωλείται αφορά νέα οικοδομή, με μέση τιμή στα 5.200€ ανά τ.μ. Στη Νέα Σμύρνη πάλι, το ποσοστό φτάνει το 41%, δηλαδή τέσσερις στις δέκα πωλήσεις κατοικιών αφορούν καινούρια κατασκευή.

Άνοδο παρουσιάζει το ποσοστό των νέων κατοικιών που πωλούνται έναντι παλαιότερων σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, ακόμα και σε απροσδόκητες περιοχές με λίγα κενά οικόπεδα, όπως η περιοχή του Ζωγράφου. Στο σύνολό της Αθήνας, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 12%, εμφανίζεται δηλαδή αυξημένο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, επιβεβαιώνοντας και την ανοδική πορεία της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας. 

Από την άλλη, μειωμένες σε σύγκριση με άλλες χρονιές εμφανίζονται οι τιμές πώλησης στα Δυτικά Προάστια. Προσιτές εξακολουθούν να παραμένουν οι τιμές σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως οι Αμπελόκηποι, το Γκύζη, ο Κολωνός, η Κυψέλη και ευρύτερα του κέντρου σε Δάφνη, Άγιο Δημήτριο, Καλλιθέα και Σεπόλια.

Με βάση λοιπόν τα δεδομένα αυτά βλέπουμε ότι συντελείται αλλαγή των προτιμήσεων των αγοραστών αναφορικά με την επιλογή περιοχής πρώτης κατοικίας, αύξηση της εγχώριας ζήτησης για αγορά ακινήτου και αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας εξίσου. 


Προτεινόμενα Ακίνητα

Παρέχοντας τις πιο επαγγελματικές υπηρεσίες