en el

Τι φέρνουν οι νέες αλλαγές στην Golden Visa

Οι πρόσφατες αλλαγές στο πρόγραμμα Golden Visa που έχουν τεθεί σε ισχύ από τις 31 Μαρτίου 2024, φέρνουν σημαντικές μεταβολές στον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές από το εξωτερικό μπορούν να επωφεληθούν από το εν λόγω πρόγραμμα στην Ελλάδα. Οι εν λόγω αλλαγές στοχεύουν κυρίως στην προστασία της πρώτης κατοικίας και στην προσέλκυση επενδύσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων.


Αύξηση του ελάχιστου ποσού επένδυσης σε ακίνητα


Η αύξηση του ελάχιστου ποσού επένδυσης ανάλογα με την περιοχή αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη ζήτηση ακινήτων. Για τις περιοχές της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης, το ελάχιστο ποσό έχει οριστεί στα €800.000, ενώ για το υπόλοιπο της Ελλάδας το ποσό είναι €400.000. Επίσης, οι επενδύσεις σε διατηρητέα ακίνητα έχουν ελάχιστο όριο τα €600.000, ανεξαρτήτως περιοχής.


Επιπλέον αλλαγές και περιορισμοί


Από τις αλλαγές ξεχωρίζει η απαίτηση για ελάχιστο εμβαδόν των ακινήτων (120 τ.μ.), η απαγόρευση της μίσθωσης ακινήτων μέσω Airbnb, καθώς και η δυνατότητα επένδυσης σε μετοχές ή εγγραφά δανείων ελληνικών επιχειρήσεων, ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και φιλανθρωπικές δωρεές με ελάχιστο ποσό τα €400.000.


Πιθανές επιπτώσεις


Οι αλλαγές αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης για ακίνητα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, λόγω της αύξησης του ελάχιστου ποσού επένδυσης. Αντίστοιχα, η αύξηση της τιμής ακινήτων σε περιοχές με χαμηλότερο ελάχιστο όριο επένδυσης είναι επίσης πιθανή, καθώς οι επενδυτές μπορεί να στραφούν προς αυτές τις περιοχές αναζητώντας πιο προσιτές επιλογές. Η εισαγωγή των νέων επιλογών επένδυσης και ο περιορισμός της χρήσης των ακινήτων για short-term leasing μέσω πλατφορμών όπως το Airbnb μπορεί επίσης να ενθαρρύνει τους επενδυτές να στραφούν σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης.


Συνολικά, αυτές οι αλλαγές φαίνεται να στοχεύουν στην εξισορρόπηση της αγοράς ακινήτων, την προστασία της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων πολιτών και στην προώθηση των επενδύσεων που μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.


Προτεινόμενα Ακίνητα

ΚΥΨΕΛΗ

€ 275,000

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

€ 800,000

ΓΛΥΦΑΔΑ

€ 770,000

ΚΟΛΩΝΑΚΙ

€ 690,000

Παρέχοντας τις πιο επαγγελματικές υπηρεσίες