en el

Αγορά ή ενοικίαση κατοικίας; Όλα όσα πρέπει να σκεφτείς πριν αποφασίσεις


Σκέφτεστε αν θα νοικιάσετε ή αν θα αγοράσετε σπίτι και βρίσκεστε σε δίλλημα; Είναι απολύτως λογικό να δυσκολεύεστε να καταλήξετε, διότι η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει για πολλά χρόνια την οικονομική σας ευημερία και τον τρόπο ζωής σας. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλα τα κριτήρια που θα καθορίσουν την επιλογή σας καθώς και μερικά χρήσιμα tips, για να μπορέσετε να λάβετε την σωστή απόφαση για εσάς.

Πριν αγοράσετε ένα σπίτι, πρέπει να υπολογίσετε προσεκτικά το μέγεθος της οικονομικής δέσμευσης που πρόκειται να κάνετε. Σκεφτείτε που φαντάζεστε ότι θα ζείτε τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια. Για εκείνους που  προτιμούν να έχουν μια μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής στο που θα ζήσουν, είναι ιδανικότερη η ενοικίαση κατοικίας, καθώς προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία. Μάλιστα, στα μεγάλα αστικά κέντρα, υπάρχει τα τελευταία χρόνια μεγάλη διαθεσιμότητα σε επιπλωμένες κατοικίες. Η ενοικίαση επιπλωμένων κατοικιών στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, αποτελεί την ιδανική λύση για όσους επιθυμούν να μη δεσμεύονται από τον τόπο διαβίωσής τους. 

Αν όμως προτιμάτε τη σταθερότητα, το μεγάλο βήμα της αγοράς ακινήτου θα σας χαρίσει τρομερή αίσθηση ασφάλειας. Όμως, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι, εκτός από το κόστος του ίδιου του ακινήτου, η αγορά ενός σπιτιού περιλαμβάνει αρκετά παραπάνω έξοδα, όπως είναι οι φόροι, οι αμοιβές για μεσίτες και συμβολαιογράφους, το κόστος μετακόμισης και τα έξοδα ασφάλισης, συντήρησης, επισκευής και τυχόν ανακαίνισης της κατοικίας.

Αγοράζοντας το δικό σας σπίτι, κερδίζετε ένα πρωτοφανές αίσθημα υπερηφάνειας για κάτι που είναι όντως όλο δικό σας. Η αγορά ακινήτου είναι μια κερδοφόρα επένδυση, καθώς οι τιμές ακινήτων τείνουν να μένουν σταθερές ή να αυξάνονται. Επίσης, αγοράζοντας το δικό σας σπίτι, έχετε απεριόριστες δυνατότητες μορφοποίησης και μπορείτε να δημιουργήσετε έναν χώρο, ακριβώς όπως εσείς τον θέλετε, χωρίς περιορισμούς.

Βεβαίως, η ενοικίαση κατοικίας έχει κι αυτή τα πλεονεκτήματά της. Αν για παράδειγμα η δουλεία σας απαιτεί να μετακομίζετε συχνά σε σύντομα χρονικά διαστήματα, θα ήταν προτιμότερο να νοικιάσετε, γιατί δε θα χρειαστεί να μεταπωλήσετε το ακίνητό σας, ή να βρείτε ενοικιαστή. Επίσης, δεν επωμίζεστε έξοδα συντήρησης, ανακαίνισης ή ασφάλισης.

Η ενοικίαση κατοικίας δε φέρει την ίδια αβεβαιότητα με την αγορά ενός ακινήτου, ειδικά αν για την απόκτηση του ακινήτου πρέπει να ληφθεί στεγαστικό δάνειο. Δεδομένης της αστάθειας που επικρατεί καθώς η οικονομία προσπαθεί σιγά- σιγά να ορθοποδήσει, έπειτα από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας και τώρα της ενεργειακής κρίσης, μια τέτοια κίνηση ενέχει κάποιο ρίσκο. Επιπλέον, αν καταλήξετε στην ενοικίαση ενός επιπλωμένου διαμερίσματος στην Αθήνα ή σε κάποια άλλη μεγάλη πόλη, δε θα χρειαστεί να ξοδέψετε τεράστια ποσά για να το εξοπλίσετε με τα απαραίτητα είδη διαβίωσης.

Ωστόσο οι δυνατότητες να τροποποιήσετε τον χώρο που νοικιάζετε με βάση τις ανάγκες και την αισθητική σας, είναι πολύ περιορισμένες. Μάλιστα, μπορεί να βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να μετακομίσετε άμεσα, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της κατοικίας αποφασίσει να πουλήσει το ακίνητο, ή να ανεβάσει κατά πολύ το ενοίκιο.

Συνοψίζοντας, δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν είναι καλύτερο να αγοράσετε ή να νοικιάσετε κατοικία. Για να καταλήξετε στο τι είναι ιδανικότερο για εσάς, θα πρέπει να σκεφτείτε όχι μόνο την οικονομική σας κατάσταση, αλλά και τον τρόπο ζωής σας, τους στόχους σας και την ίδια την ιδιοσυγκρασία και την προσωπικότητά σας. 

Προτεινόμενα Ακίνητα

ΦΙΛΟΘΕΗ

€ 365,000

ΚΟΛΩΝΑΚΙ

€ 690,000

ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ

€ 200,000

ΖΩΓΡΑΦΟΥ

€ 450,000

Παρέχοντας τις πιο επαγγελματικές υπηρεσίες