en el

Αναζητάς κατοικία; Πως θα επιλέξεις την ιδανική γειτονιά για σένα


Είτε επιθυμείς να νοικιάσεις σπίτι, είτε αποφάσισες επιτέλους να αγοράσεις κατοικία, πριν καταλήξεις θα πρέπει να σκεφτείς πολύ καλά σε ποια γειτονιά θα κατασταλάξεις. Για τον καθένα η λέξη γειτονιά έχει άλλη νοηματική βαρύτητα και φέρει στη μνήμη μας διαφορετικές εμπειρίες. Όμως σε κάθε περίπτωση, η επιλογή της γειτονιάς που θα κατοικήσουμε πρόκειται να επηρεάσει δραστικά την ποιότητα ζωής μας. Για αυτό και θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά, ώστε να βρούμε αυτήν που μας ταιριάζει, ειδικά αν μιλάμε για την αγορά ενός σπιτιού. Πέρα λοιπόν από το ίδιο το ακίνητο, χρειάζεται να εστιάσουμε και στο περιβάλλον του και την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

Ασφάλεια

Η ασφάλεια αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής. Πριν καταλήξεις στο σπίτι που θα νοικιάσεις ή θα αγοράσεις, έλεγξε αν τα γύρω σπίτια κατοικούνται από οικογένειες. Επίσης καλό θα ήταν να επισκεφθείς την περιοχή διαφορετικές ώρες της ημέρας, ειδικά το βράδυ, για να βεβαιωθείς ότι υπάρχει κινητικότητα και ότι η περιοχή φωτίζεται επαρκώς.

Σχολεία και παιδικοί σταθμοί

Εάν έχετε παιδιά θα πρέπει να υπολογίσετε αν στην περιοχή που έχετε επιλέξει υπάρχουν κοντά παιδικοί σταθμοί και σχολεία, καθώς επίσης αν αυτά έχουν καλή φήμη. Ειδικά αν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα σπίτι, εξετάστε πόσο κοντά βρίσκεται σε κάποιο σχολείο. Είναι μια απόσταση που τα παιδιά σας θα μπορούν να κάνουν εύκολα με τα πόδια, ή θα πρέπει να κινήστε με το αμάξι; Ακόμη κι αν δεν έχετε παιδιά, να ξέρετε ότι, οι περιοχές με καλά σχολεία αποτελούν μια καλή επένδυση για την αγορά ακινήτων.

Προσβασιμότητα ΜΜΜ

Πριν καταλήξετε στο ακίνητο που θα νοικιάσετε ή θα αγοράσετε, παρατηρήστε με προσοχή αν η περιοχή έχει εύκολη πρόσβαση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε που είναι οι πλησιέστερες στάσεις λεωφορείων και αν υπάρχει άμεση σύνδεση με μετρό ή ηλεκτρικό, για να ξέρετε πόσο χρόνο θα σας παίρνει η μετακίνηση από και προς την εργασία σας. Μπορεί τα ακίνητα σε περιοχές που διαθέτουν Μετρό να είναι πιο ακριβά, όμως είναι ένα κόστος που αξίζει να επωμιστείτε, καθώς έτσι δε θα χρειάζεται να κινείστε συνεχώς με το αμάξι. Αν πάλι προτιμάτε ποδήλατο, ελέγξτε αν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι και γενικότερα πόσο ασφαλής και βολική είναι η περιοχή για μετακίνηση με ποδήλατο.

Εγγύτητα σε εμπορικές περιοχές και σημεία ψυχαγωγίας και διασκέδασης

Η απάντηση σε αυτό το κριτήριο, είναι αλήθεια ότι διαφοροποιείται ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται κανείς στη ζωή του, καθώς και την προσωπικότητά του. Αναφορικά με τη διασκέδαση, για κάποιον ενδεχομένως να μην είναι ιδανικό ένα μέρος γεμάτο με μπαρ, καταστήματα και εστιατόρια, λόγω της πολυκοσμίας, ενώ για άλλον μπορεί να αποτελεί τη γειτονιά των ονείρων του, οπότε και θα κατευθυνθεί για παράδειγμα σε περιοχές του πολυσύχναστου και πάντα ζωντανού κέντρου. Από την άλλη, μπορεί να μη θέλετε να κάνετε μεγάλες αποστάσεις για τα καθημερινά σας ψώνια, οπότε θα πρέπει να δείτε αν στην περιοχή που θα μείνετε έχει κοντά λαϊκές αγορές, σουπερμάρκετ, παντοπωλεία, φαρμακεία, ΑΤΜ και τράπεζες. Τέλος, πριν επιλέξετε αναλογιστείτε τις δραστηριότητες που επιλέγετε για την ψυχαγωγία σας. Υπάρχουν για παράδειγμα κοντά με την κατοικία κέντρα τέχνης, γυμναστήρια, πάρκα ή σινεμά;

Η συνολική «αύρα» που εκπέμπει

Κάποιος μπορεί να επιθυμεί την κοσμοπολίτικη αύρα ενός penthouse του κέντρου και να επικεντρώσει την αναζήτησή του σε πωλήσεις διαμερισμάτων στο Κολωνάκι ή το Κουκάκι, ενώ άλλος μπορεί να επιθυμεί μια ήσυχη γειτονιά κοντά στη θάλασσα και να ξεκινήσει την έρευνά του από περιοχές όπως το Φάληρο ή τη Βούλα. Για να μη χάνετε πολύτιμο χρόνο, σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας χαρακτηρίζει και τι ακριβώς ζητάτε. Που φαντάζεστε ότι θα περνούσατε ευχάριστα το υπόλοιπο της ζωής σας, ή για όσο το επιτρέπει το συμβόλαιό σας; Σε ένα ήρεμο προάστιο δίπλα στη φύση, ή σε μια δραστήρια και ζωηρή περιοχή γεμάτη πολυκοσμία και θόρυβο.

Όπως και να έχει η επιλογή της ιδανικής γειτονιάς μπορεί να επηρεάσει πρώτα από όλα τη ζωή σας και έπειτα την αξία του ακινήτου. Προτού αποφασίσετε, πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε. Κάντε πολλές βόλτες στην περιοχή με τα πόδια ή το αυτοκίνητό σας και μη διστάσετε να ρωτήσετε τους κατοίκους της για οποιαδήποτε απορία. 

Προτεινόμενα Ακίνητα

ΚΗΦΙΣΙΑ

€ 600,000

ΓΛΥΦΑΔΑ

€ 770,000

ΠΕΙΡΑΙΑΣ

€ 285,000

Παρέχοντας τις πιο επαγγελματικές υπηρεσίες