en el

Εκμίσθωση ακινήτου: Πού να αγοράσετε και τι να κάνετε αν επενδύετε για πρώτη φορά

Έχετε αποφασίσει να αγοράσετε ένα ακίνητο ώστε να το νοικιάσετε, αλλά δε γνωρίζετε ποιο πρέπει να είναι το επόμενό σας βήμα; Αν αναρωτιέστε για την περιοχή, το είδος, τη χρονολογία, αλλά και τους ενοικιαστές τους οποίους θέλετε να προσεγγίσετε, τότε είστε στο σωστό σημείο, καθώς σε αυτό το άρθρο θα λύσουμε όλες σας τις απορίες.

Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να πραγματοποιήσετε έρευνα και να παρακολουθήσετε τις τιμές κατοικιών και ενοικίων για τις περιοχές που σας ενδιαφέρουν. Αν είστε βέβαιοι για τον προϋπολογισμό που μπορείτε να διαθέσετε και τις περιοχές που θέλετε να κινηθείτε θα πρέπει να ελέγχετε συχνά τις τάσεις και τα νέα της αγοράς και να παρατηρείτε τις μεταβολές των τιμών στην πορεία του χρόνου, για να έχετε μια ιδέα σχετικά με το πόσο θα σας στοιχήσει τελικά η αγορά.

Αν πάλι δεν έχετε καταλήξει στην περιοχή, θα πρέπει να λάβετε υπόψη μερικές παραμέτρους. Πρώτα από όλα σκεφτείτε ποια περιοχή μπορεί να αντέξει το budget σας. Για παράδειγμα, άλλες τιμές έχουν οι πωλήσεις κατοικιών στην Κηφισιά και άλλες σε πιο πυκνοκατοικημένα προάστια του λεκανοπεδίου Αττικής, ή σε περιοχές όπως τα νησιά των Κυκλάδων. Έπειτα αναλογιστείτε πόσο καλά γνωρίζετε την περιοχή. Αν είστε από την Αθήνα και ενδιαφέρεστε να μισθώσετε ένα ακίνητο σε άλλη πόλη, θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι η περιοχή που αγοράζετε διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει μια κερδοφόρα επένδυση. Μερικές από τις προϋποθέσεις αυτές αφορούν τη φήμη, ποιο αξιόλογο έργο ανάπλασης υπάρχει ή προγραμματίζεται να γίνει κοντά στην περιοχή, αν διαθέτει χώρους πρασίνου κ.α.

Θα πρέπει επίσης να ενημερωθείτε για τα ποσοστά ανεργίας και τις ευκαιρίες εργασίας που διαθέτει η πόλη στην οποία βρίσκεται το ακίνητο που θα αγοράσετε. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές από ότι σε απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας, οπότε θα είναι και πιο εύκολο να νοικιαστεί το ακίνητό σας. Ένα ακόμη πλεονέκτημα των αστικών κέντρων είναι η εγγύτητα των βασικών υπηρεσιών, Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καταστημάτων και εγκαταστάσεων αναψυχής και διασκέδασης, που κάνουν μια περιοχή περιζήτητη ανάμεσα σε ενοικιαστές.

Ας σταθούμε τώρα στο ίδιο το ακίνητο. Αρχικά θα πρέπει να καταλήξετε αν θέλετε να επενδύσετε σε ένα ακίνητο που προορίζεται για επαγγελματική ή οικιακή χρήση και για να πάρετε τη σωστή απόφαση θα πρέπει να υπολογίσετε την απόδοση κέρδους που θα σας αποφέρει σε βάθος χρόνου. Αν ενδιαφέρεστε για κατοικίες, σκεφτείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της μονοκατοικίας ή του διαμερίσματος αντίστοιχα. Μελετήστε επίσης το ιστορικό πωλήσεων του ακινήτου, αν είναι ελεύθερο ή αν υπάρχουν ήδη στο χώρο ενοικιαστές, ποια είναι η ενεργειακή του απόδοση, αν χρειάζονται βελτιώσεις και πόσο θα σας στοιχίσουν και φυσικά τι μέσο χρησιμοποιεί για θέρμανση.

Αναφορικά με την απόδοση του κέρδους ενός ακινήτου, για να μπορέσετε να την υπολογίσετε, αλλά και για να δώσετε απάντηση σε πολλά από τα παραπάνω ερωτήματα, θα πρέπει να έχετε καταλήξει στον τύπο ενοικιαστή που στοχεύετε. Αν θέλετε να απευθυνθείτε σε φοιτητές λόγου χάρη, θα πρέπει να στραφείτε προς περιοχές κοντά σε Πανεπιστήμια, όπως είναι στην Αθήνα η τα Ιλίσια και Ζωγράφου, εφόσον αναζητάτε ακίνητο στην Αττική. Αν πάλι προτιμάτε οικογένειες με παιδιά, ανάλογα με το budget σας μπορείτε να κινηθείτε προς περιοχές των προαστίων, ενώ αν στόχος σας είναι μισθωτές που διαθέτουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση πρέπει να στραφείτε προς τις πωλήσεις κατοικιών στο Κολωνάκι, το Θησείο και άλλες περιζήτητες περιοχές του κέντρου. Εναλλακτικά, αν σας ενδιαφέρει η βραχυχρόνια μίσθωση ή οι εξοχικές κατοικίες, ιδανικές περιοχές είναι βεβαίως όσες βρίσκονται πολύ κοντά στο κέντρο της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, και όσες βρίσκονται πολύ κοντά σε θάλασσα.

Θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη να μην τονίσουμε και τη σημασία που διαδραματίζει στην απόφασή σας η κατάσταση του κτηρίου που θα αγοράσετε. Τα ακίνητα που χρήζουν ανακαίνισης μπορεί να είναι πιο οικονομικά, όμως θα πρέπει να υπολογίσετε το κόστος των εργασιών. Από την άλλη, τα νεόδμητα αν και πιο ακριβά, απαιτούν λιγότερο κόστος συντήρησης, ενώ μάλιστα μπορείτε να βρείτε καλές ευκαιρίες αγοράς σε αναπτυσσόμενες περιοχές που ενδέχεται μελλοντικά να ανέβουν σε αξία. 

Προτεινόμενα Ακίνητα

ΚΟΛΩΝΑΚΙ

€ 690,000

ΓΛΥΦΑΔΑ

€ 770,000

ΚΥΨΕΛΗ

€ 275,000

Παρέχοντας τις πιο επαγγελματικές υπηρεσίες