en el

Μικρές συμβουλές για να αυξήσεις την αξία του ακινήτου σου

Το να γνωρίζεις την αξία του ακινήτου σου είναι πολύ σημαντικό, ειδικά αν σκοπεύεις να το εκμεταλλευτείς εμπορικά. Η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, μερικούς από τους οποίους μπορείς ως ιδιοκτήτης να ελέγξεις και άλλους που ρυθμίζονται από εξωγενείς δυνάμεις, όπως η γενικότερη κατάσταση στην κτηματομεσιτική αγορά, ή οι αλλαγές στη φήμη της τοποθεσίας όπου βρίσκεται.

Αν και δε γίνεται να ελέγξεις τη φήμη της περιοχής ή τις διεθνείς χρηματοοικονομικές τάσεις που επηρεάζουν την εγχώρια αγορά, στο άρθρο μας θα βρεις μερικούς χρήσιμους τρόπους για να αυξήσεις την αξία του σπιτιού σου και να προστατέψεις την επένδυσή σου.

·         Ανακαίνιση

Για αρχή ξεκίνα με μια ανακαίνιση. Είτε το σπίτι προορίζεται για προσωπική χρήση, είτε για εμπορική εκμετάλλευση, οι πόρτες ασφαλείας, τα κουφώματα αλουμινίου με διπλά τζάμια, μια στοιχειώδης μόνωση, μια καινούρια κουζίνα και ένα καλοσυντηρημένο πάτωμα θεωρούνται πια αυτονόητα. Από την ανακαίνιση μην ξεχάσεις και τους εξωτερικούς χώρους. Βάψε τα κάγκελα της αυλής, διαμόρφωσε σωστά και όμορφα τον κήπο και περιποιήσου τους τοίχους.

Η καλή συντήρηση ενός ακινήτου πέρα από την ελκυστική του εμφάνιση αυξάνει και την αξία του. Ειδική μέριμνα απαιτείται για διαμερίσματα που αποτελούν μέρη πολυκατοικιών. Μην παραμελείς τη σωστή διαχείριση και την περιποίηση των κοινόχρηστων χώρων. Διατηρώντας το εξωτερικό όσο πιο όμορφο γίνεται, θα εξοικονομήσεις πολλά χρήματα από μια μελλοντική ανακαίνιση.

Η ανακαίνιση όμως δε χρειάζεται να αφορά μόνο τη συντήρηση, αλλά και την τροποποίηση της διαρρύθμισης του ακινήτου. Είναι γνωστό ότι τα μεγαλύτερα σπίτια πωλούνται ακριβότερα. Αν όμως δεν έχεις τη δυνατότητα να διευρύνεις τον χώρο, μπορείς πολύ εύκολα να δώσεις την αίσθηση του ευρύχωρου γκρεμίζοντας κάποιον τοίχο, ή δημιουργώντας ένα δεύτερο βοηθητικό μπάνιο.

·         Αναβάθμιση ενεργειακής απόδοσης

Αν διαθέτεις παλιές ηλεκτρικές συσκευές, καλό θα ήταν να τις αντικαταστήσεις με καινούριες καλύτερης ενεργειακής απόδοσης. Το ίδιο ισχύει για τα μέσα θέρμανσης και μόνωσης. Ιδανικά, θα μπορούσες να μπεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και να αναβαθμίσεις κάθε ηλεκτρική εγκατάσταση, οτιδήποτε αφορά τη θέρμανση και να τοποθετήσεις συσκευές που εξοικονομούν ενέργεια ή ακόμα και φωτοβολταϊκά!

·         Τεχνολογία

Με την τεχνολογία σε όλους τους τομείς να εξελίσσεται, παρατηρείται όλο και περισσότερη ζήτηση για smart homes, δηλαδή κατοικίες των οποίων πολλές λειτουργίες ελέγχονται εύκολα από εφαρμογές. Εδώ έχεις αμέτρητες επιλογές, όπως έξυπνες κλειδαριές, συστήματα φωτισμού, κάμερες ασφαλείας και θερμοστάτες, που θα κάνουν τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη και το σπίτι σου πιο ελκυστικό, αν επιθυμήσεις να το πουλήσεις.

·         Αποθηκευτικοί χώροι

Για το τέλος αφήσαμε κάτι που πολλοί ιδιοκτήτες τείνουν να ξεχνούν. Αυτό δεν είναι άλλο από την επάρκεια αποθηκευτικών χώρων. Όσο όμορφο και ευρύχωρο κι αν είναι ένα σπίτι, αν δε διαθέτει αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους καταλήγει να δείχνει ακατάστατο. Πρακτικά και διακριτικά τοποθετημένα ράφια και ντουλάπια σε στρατηγικά σημεία του σπιτιού θα το κάνουν  σίγουρα πιο ελκυστικό σε πιθανούς αγοραστές και ενοικιαστές.

Προτεινόμενα Ακίνητα

ΚΥΨΕΛΗ

€ 275,000

ΦΙΛΟΘΕΗ

€ 365,000

ΖΩΓΡΑΦΟΥ

€ 450,000

ΓΛΥΦΑΔΑ

€ 770,000

Παρέχοντας τις πιο επαγγελματικές υπηρεσίες